ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ! ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ,ΟΧΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ!

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ! 
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ,ΟΧΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ!
Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα σε συνθήκες «καραντίνας» για την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις τεράστιες παθογένειες και ελλείψεις ενός συστήματος υγείας και της δυναμικότητάς του που επί δέκα χρόνια μετέφερε στις πλάτες των εργαζόμενων την κρίση του σε βάρος της υγείας, της ασφάλειας και των εργασιακών δικαιωμάτων. 
Αυτοί που έχουν ψηφίσει με τα δυο χέρια 3 μνημόνια και έχουν επισφραγίσει τη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης μέσα από το κλείσιμο νοσοκομείων, τις απολύσεις ιατρικού προσωπικού και το πάγωμα των προσλήψεων, τώρα μας καλούν να αναλάβουμε την «ατομική μας ευθύνη» για να μην γονατίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντί να προχωρήσουν σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και ενίσχυση των υποδομών τουςπεριορίζουν τους προληπτικούς ελέγχους σε πιθανά κρούσματα, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εκθετική αύξηση των νοσούντων και σε νέα θύματα. Άλλωστε ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ δεν επαρκεί ούτε κατά προσέγγιση για τη νοσηλεία συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 
Παράλληλα αντί να βάλουν σε δεύτερη μοίρα την κερδοφορία των εταιριών και της εργοδοσίας, κάνουν ότι μπορούν για να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς η εργασιακή εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς. Έπρεπε να φτάσουμε σε σημείο που η μετάδοση του ιού είναι ανεξέλεγκτη για να παρθούν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ακόμα και αυτά όμως λαμβάνονται πάντα με προτεραιότητα στην εργοδοτική ασυδοσία και σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. 
Είναι δεκάδες οι εταιρίες που παραβιάζουν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναγκάζουν τους εργαζόμενούς τους να συνεχίσουν να δουλεύουν χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας ή τους εξωθούν σε άδειες άνευ αποδοχών είτε άμεσα είτε έμμεσα με το να υποχρεώνουν τους υπαλλήλους να πάρουν το σύνολο της άδειάς τος τώρα με αποτέλεσμα να πάρουν υποχρεωτικά, άνευ αποδοχών, στην υπόλοιπη χρονιά.
Δεν υπάρχει καμία πρόληψη για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι που συνεχίζουν να εργάζονται ή παύουν την εργασία τους χωρίς αποζημίωση αφού δεν καλύπτονται από τις άδειες ειδικού σκοπού.
Τα εργοτάξια συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς μέτρα προστασίας, αποτελώντας μια υγειονομική βόμβα, εκθέτοντας όλους τους εργαζόμενους στον ιό με τεράστιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. 
Ακόμα και οι εταιρίες που εφαρμόζουν το μοντέλο της «εργασίας από το σπίτι» βρήκαν μεγάλη ευκαιρία να τεντώσουν τα ωράρια σα λάστιχο και να απαιτούν από τον εργαζόμενο να είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση, αφού «σπίτι είσαι, δεν έχεις άλλες υποχρεώσεις». Άλλωστε το μέτρο της «τηλεεργασίας» δεν αποτελεί γι’ αυτούς ένα έκτακτο μέτρο ανάγκης για την προστασία των εργαζόμενων, αλλά ένα crashtest για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μετά το πέρας της πανδημίας. Υπάρχουν άλλωστε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την «τηλεεργασία» και ταυτόχρονα δηλώνουν τους εργαζόμενους σε άδεια!
Η κυβέρνηση – μέσα από τις ΠΝΠ – διατυμπανίζει ότι επιδιώκει την «προστασία των εργαζόμενων» ενώ στην πραγματικότητα νομοθετεί στηρίζοντας τους εργοδότες και στρώνοντας το έδαφος για τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων αφού κλείσει ο κύκλος του κορονοιού. Η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταγράφει τα ωράρια και την υπερεργασία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ή το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές που προβλέπονται στις ΠΝΠ, φανερώνουν ότι για την εργοδοσία «θα είναι μια μπόρα που θα περάσει» αλλά πρόκειται να αφήσει «μόνιμο κουσούρι» στις εργασιακές σχέσεις.
Όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Να καταγγέλλουμε περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και της εργατικής νομοθεσίας, ούτε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε υπό συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·     Απαγόρευση όλων των απολύσεων μέχρι το Σεπτέμβρη και για πάντα.
·     Καμία εξαναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.
·     Άδειες μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους που ανήκουν σ’ ευπαθείς ομάδες και για εργαζόμενους που χρειάζεται να μείνουν σπίτι.
·     Καμία άδεια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.
·     Μέτρα υγιεινής (γάντια, αντισηπτικά, απολυμαντικά  κοκ) παρεχόμενα από την κάθε επιχείρηση. Τηλεργασία με πλήρη δικαιώματα
·     Ειδικά μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζόμενων στο εργοτάξιο.
·     Απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας.
·     Αποζημίωση των εργαζομένων, όχι με ένα «ξεροκόμματο», αλλά με βάση τις πραγματικές μισθολογικές απολαβές.
·     Η εργασία από το σπίτι να αποτελεί μέτρο προστασίας των εργαζόμενων. Να τηρείται το 8ώρο. 

·     Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, μετανάστη και πρόσφυγα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η 8Η ΜΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ