Πρωτομαγιά - Απεργιακή Κινητοποίηση

1η Μάη: Μέρα Αγώνα – Μέρα Απεργίας

Φέτος η εργατική Πρωτομαγιά έρχεται διαμέσου μιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που ξέσπασε με την πανδημία του κορονοϊού. Μια πανδημία που φανέρωσε τις τεράστιες ελλείψεις που προκάλεσαν οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και της παράλληλης ενίσχυσης των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας όχι απλά δεν αποπειράθηκε να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο! Μοίρασε 30 εκ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, 20 εκ. ευρώ στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, επιδίωξε σκανδαλωδώς να ενισχύσει τα ΚΕΚ και τα ιδιωτικά κολλέγια μέσα από τα σεμινάρια κατάρτισης των επιστημόνων αφήνοντας παράλληλα το δημόσιο σύστημα υγείας ξεκληρισμένο, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Αξιοποιώντας την πανδημία, η κυβέρνηση έβαλε μπροστά με τις ΠΝΠ την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου βοήθειας στις επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων. Αναστολή εργασίας μονομερώς, με το κράτος να αναλαμβάνει την καταβολή του εξευτελιστικού «μισθού» των 533 ευρώ το μήνα και των ασφαλιστικών εισφορών, εκ περιτροπής εργασία δηλαδή 50% μείωση σε μισθό και ένσημα για τον εργαζόμενο και από την άλλη αναστολή καταβολής Φ.Π.Α., ασφαλιστικών εισφορών, δανείων ακόμα και χρηματοδότηση από το κράτος για τις επιχειρήσεις.
Κι όλα αυτά μέσα σε ένα κύμα απολύσεων, τηλεργασίας με ωράρια λάστιχο ακόμα και για εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή και έλλειψης μέτρων προστασίας σε πλήθος εργοστασίων, εργοταξίων, τηλεφωνικών κέντρων κ.α. που συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά. Φυσικά καμία πρόνοια δεν υπάρχει για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ το επίδομα ανεργίας δικαιούνται ελάχιστοι άνεργοι.
Επιπλέον η κυβέρνηση περιόρισε την πολιτική - συνδικαλιστική δράση, επαναφέροντας το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης και απαγορεύοντας πρακτικά την   απεργία   σε   μια  περίοδο   που   η   εργοδοτική   αυθαιρεσία   και   ασυδοσία κορυφώνεται.
Σαν κερασάκι στην τούρτα η κυβέρνηση τώρα έρχεται να μεταφέρει τους «εορτασμούς» της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μάη. Η κυβέρνηση που εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας περνά αντεργατικά μέτρα με τις ΠΝΠ, ψηφίζει «περιβαλλοντικά νομοσχέδια» - δώρα στις μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης των ΑΠΕ, καταθέτει νομοσχέδια για την παιδεία με τους μαθητές, καθηγητές και φοιτητές μακριά από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ζητά από τον κόσμο της εργασίας να περιμένει τη λήξη των μέτρων για να βγει στο δρόμο!
Οι εργαζόμενοι όμως όλο αυτό το διάστημα δεν έμειναν σιωπηλοί. Από τα τηλεφωνικά κέντρα, μέχρι την Υπηρεσία Ασύλου και τη ΛΑΡΚΟ, με απεργίες, στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις αντιτάχθηκαν στην εργοδοτική λαίλαπα και στα μέτρα της κυβέρνησης! Το ίδιο και οι υγειονομικοί που βρέθηκαν από την αρχή στη μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας! Και αυτό θα κάνουν και τώρα!
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας και αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Δεν είναι γιορτή, είναι μέρα υπενθύμισης των ιστορικών απεργιών των εργαζομένων από το Σικάγο το 1886 και την κατάκτηση του 8ωρου μέχρι την απεργία των καπνεργατών την Πρωτομαγιά του ’36 στη Θεσσαλονίκη. Είναι η μέρα που φωτίζει το δρόμο του μέλλοντος στους εργαζόμενους μέσα από τους αγώνες του παρελθόντος, μέρα ορόσημο της ανειρήνευτης πάλης ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο και σε αυτούς που τον καρπώνονται, μέχρι το τσάκισμα της εκμετάλλευσης και του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που τη γεννά! Είναι η μέρα της αλληλεγγύης των εργατών όλου του κόσμου που παλεύουν για τις ζωές και τα δικαιώματά τους!
Το επόμενο διάστημα προμηνύεται δυσοίωνο για τους εργαζόμενους. Ήδη οι εργοδοτικές ενώσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση επιδιώκουν την άρση των υφιστάμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μονιμοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας λάστιχο και τη μείωση των μισθών ενώ προετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις. Η φετινή πρωτομαγιά θα πρέπει να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για νέους εργατικούς αγώνες υπεράσπισης των κεκτημένων μας. Αγώνες σε κάθε χώρο εργασίας για  την επαναπρόσληψη απολυμένων εργαζόμενων, για καμία μεταβολή των όρων εργασίας, για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζόμενων.
Ξέρουμε ότι αυτά δεν θα τα διεκδικήσει για μας ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν «εθνική ομοψυχία» για να ξεπεραστεί η κρίση. Πρόκειται άλλωστε γι’ αυτούς που συνηγόρησαν στην εργοδοτική ασυδοσία του προηγούμενου διαστήματος και θα το ενισχύσουν και τώρα ενώ παράλληλα «έβαλαν λουκέτο» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά, ότι καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά υπηρετεί πιστά της επιταγές του ΣΕΒ, του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του.
Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, η καταγγελία κάθε περιστατικού εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η κλιμάκωση του αγώνα και μετά το πέρας της καραντίνας, όταν θα οξυνθεί περεταίρω η επίθεση. Δεν θα χαρίσουμε την Πρωτομαγιά στην κυβέρνηση, που ανέκαθεν ήθελε να τη μετατρέψει σε φιέστα. Ξέρουμε πως η επίθεση που εξαπολύεται απέναντι στον κόσμο της εργασίας δε θα τελειώσει σύντομα και εμείς δε θα μείνουμε σιωπηλοί. Είναι οι ίδιες οι ζωές μας που ΤΩΡΑ κινδυνεύουν από τον ιό, την ανεργία, την επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και εργοδοσία και είμαστε εμείς που ΤΩΡΑ θα τις πάρουμε πίσω!
Την Πρωτομαγιά απεργούμε και στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις των Σωματείων. Στηρίζουμε τη συγκέντρωση στις 11.00 στο Αγ. Βενιζέλου που καλεί η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σωματεία, σύλλογοι και συλλογικοί φορείς.
Συμμετέχουμε στην απεργία και διαδηλώνουμε με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των διαδηλωτών (χωροθέτηση των μπλοκ, τήρηση αποστάσεων, εφοδιασμός με ατομικά μέσα προστασίας). Σχεδιασμένα – οργανωμένα – πειθαρχημένα θα περιφρουρήσουμε την υγεία μας και θα στείλουμε το μήνυμα στην προκλητική κυβερνητική απόφαση μεταφοράς της Πρωτομαγιάς, ότι τα εργατικά κεκτημένα και δικαιώματα θα τα περιφρουρήσει ο ίδιος ο λαός. Όπως περιφρούρησε με τη στάση του το προηγούμενο διάστημα την δημόσια υγεία – σε αντίθεση με τις επικίνδυνες κυβερνητικές επιλογές που την διέλυσαν θα βγει μπροστά για να παλέψει για δημόσιο σύστημα υγείας, εργασία και δικαιώματα για το όλο λαό!

Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι σε εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ - κεφάλαιο!

Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους - Απαγόρευση των απολύσεων - Καμία μεταβολή των εργασιακών σχέσεων - Καμία μείωση μισθών - Όχι στην εκ περιτροπής εργασία

Οι εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά να αποτελέσουν εφαλτήριο για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Μακεδονίας παρεμβαίνει στο
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η 8Η ΜΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ