Κάλεσμα στην αντικυβερνητική πορεία για τη ΔΕΘ, Σάββατο 12 Σεπτέμβρη


ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Αυτό το Σεπτέμβρη διανύουμε μια εξαιρετικά πρωτόγνωρη περίοδο με τα νοσοκομεία τραγικά υποστελεχωμένα από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό χωρίς καμία αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω της πανδημίας ενώ παιδιά, δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται εκτεθειμένοιχωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας εν όψει του ανοίγματος των σχολείων. Με την επιστροφή στην «κανονικότητα» εργαζόμενοι σε υπηρεσίες, τεχνικά γραφεία, καταστήματα εστίασης, στον τουρισμό και το εμπόριο παραμένουν έκθετοι και απροστάτευτοι τόσο απέναντι στον ιό όσο και απέναντι στην επιθετική πολιτική της εργοδοσίας. Με αφορμή την πανδημία εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, ενώ κρατούν σε καθεστώς ομηρίας το προσωπικό προμηνύοντας απολύσεις με το επιχείρημα της μείωσης της κερδοφορίας τους από την περίοδο της καραντίνας και των χαμένων εσόδων μιας νωθρής τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη την αντεργατική της πολιτική, αξιοποιώντας την περίοδο του κορονοϊού για να εμπεδώσει ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους. Αφού κλείνει ο κύκλος της επιδοματικής πολιτικής των 500 ευρώ, κάνει ακόμα πιο εύκολη τη ζωή των εργοδοτών μέσα από τις αντεργατικές διατάξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Η υποχρέωση του εργαζόμενου να αναπληρώσει την υποχρεωτική (!) άδεια που του επιβάλλεται λόγω καραντίνας (7 ή 14 ημερών) μέσα από υπερωρίες όταν επιστρέψει στη δουλειά του, φανερώνει που θέλουν να το πάνε το επόμενο διάστημα. Η εφαρμογή της τηλεργασίας άνοιξε το δρόμο για την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίαςτην κατάργηση του ωραρίου, των ρεπό, των αδειών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που προχώρησε σε μειώσεις μισθών και εξώθησε εκατοντάδες εργαζόμενους σε «εθελούσια» αποχώρηση. Τώρα με τα νέα νομοθετήματα οι εργαζόμενοι δεν θα δικαιούνται αναρρωτικές, δεν θα έχουν ωράριο, ούτε δικαιώματα(μόνο αυτή τη βδομάδα μετρήσαμε 3 νεκρούς εργαζόμενους: έναν στο Μετρό Θεσσαλονίκης, μία εργαζόμενη της Vodafone που πέθανε ενώ δούλευε σε καθεστώς τηλεργασίας, έναν εργαζόμενο σε εργοτάξιο της ΔΕΗ στη Ζάκυνθο). 

Κανένας όμως δε πρόκειται να μας σώσει. Η κρίση σε υγεία και εργασία μεσουρανεί και για να μην υπάρχουν αντιδράσεις η κυβέρνηση προχωρά σε νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, για να μην αντιδράσει κανείς. Τώρα έχουμε και άλλον έναν λόγο να βρισκόμαστε στις 12 Σεπτέμβρη στο δρόμο του αγώνα για να φωνάξουμε μαζί με τους συναδέλφους μας και το σωματείο μας ότι αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Οι συνάδελφοί μας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έδειξαν το δρόμο μέσα από μαχητικές κινητοποιήσεις και απεργίες. Σε δεκάδες χώρους εργασίας έχουν ξεσπάσει κοιτίδες αντίστασης που αμφισβητούν τις νέες εργασιακές σχέσεις, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις. Είναι σαφές ότι αυτές οι κοιτίδες αντίδρασης πρέπει και μπορούν να πάρουν οργανωμένη μορφή! Οι εργαζόμενοι μπορούμε μέσα από την διαρκή συμμετοχή μας και την παρέμβαση του σωματείου μας να ανατρέψουμε το ζοφερό παρόν και μέλλον που μας ετοιμάζουν. Μέσα από την ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα σε σύγκρουση με την εργοδοσία, την κυβερνητική πολιτική και το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Όλα αυτά, μέσα από μια ενιαία αγωνιστική συμπόρευση σωματείων και ανθρώπων που ρημάζονται από τα βάρβαρα μέτρα θα μπορέσουμε να συγκρουστούμε με την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσίαΤο Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία πρέπει να δώσουμε μια πρώτη ηχηρή απάντηση. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία στου χώρους δουλειάς και άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

 

Όλοι στο δρόμο το Σάββατο 12/9, με προ-συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ στις 16.30 και σε μια κατεύθυνση ενοποίησης όλων των σωματείων και αγωνιζόμενων κομματιών στο δρόμο, προς τη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία ΧΑΝΘ.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η 8Η ΜΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ